5 dôvodov, prečo zvoliť veľkoformátové obklady do kúpeľne

person : Patrícia Fides list : Kúpeľňa - inšpirácie : favorite Zobrazenia: 130
5 dôvodov, prečo zvoliť veľkoformátové obklady do kúpeľne

Aké rozmery kachličiek možno zaradiť medzi veľkoformátové obklady? Píše sa rok 2024 a najbežnejšie predávanými formátmi obkladov sú rozmery 60x60 cm a 60x120 cm. Všetky obklady, ktoré sú svojou plochou väčšie ako tieto bežné rozmery, definujeme ako veľkoformátové obklady. Veľkoplošný obklad preto začína už pri rozmere 75x75 cm a končí až pri veľkoformáte 160x320 cm, ktorý je určený pre náročnejších zákazníkov. Sú vôbec takéto veľké obkladačky vhodné do kúpeľne? Na to sa bližšie pozrieme v článku, v ktorom odhalíme 5 dôvodov, prečo zvoliť práve veľkoformátový obklad do kúpeľne.

Ako sme už spomenuli vyššie, veľkoformátové obklady sú všetky tie, ktoré sú väčšie ako bežne predávané rozmery 60x60 cm alebo 60x120 cm. Ide teda o štvorce v rozmeroch 75x75 cm, 80x80 cm, 90x90 cm, 100x100 cm či 120x120 cm alebo obdĺžniky vo formátoch 75x150 cm, 80x160 cm, 120x280 cm či dokonca 160x320 cm. Keďže sa stále bavíme o gresových obkladoch, nemôžeme opomenúť vynikajúce technické vlastnosti ako jeden z hlavných dôvodov, prečo sú tieto veľkoformátové obklady ideálne do kúpeľne. Gresový materiál je veľmi pevný a odolný, skvelo odoláva teplotným výkyvom, slnečnému žiareniu; zároveň je mrazuvzdorný a minimálne nasiakavý, odolný voči bežnému mechanickému poškodeniu či poškriabaniu. Tieto vlastnosti však majú aj gresové obklady v menších rozmeroch, tak v čom sú teda veľké obkladačky také skvelé?

OPTICKÉ ZVÄČŠENIE PRIESTORU

Veľkoplošné obklady opticky zväčšujú priestor, čo vytvára dojem otvorenosti a priestrannosti kúpeľne. Práve obklady vo väčších rozmeroch dokážu kúpeľne zväčšiť do šírky alebo hĺbky. Pokiaľ sa veľkoformátové obklady do kúpeľne lepia na stenu, dokážu priestor aj opticky predĺžiť do výšky. Navyše, v kombinácii s bledšími farbami dosiahnete opticky priestrannejšiu, presvetlenú a prevzdušnenú kúpeľňu.

Modrý veľkoformátový obklad v modernej kúpeľni s umývadlom a zrkadlom

MINIMÁLNY POČET ŠKÁR

Čím väčší rozmer obkladov, tým menej kusov kachličiek bude potrebných pri pokládke. To znamená, že vzniká menej spojov (škár) medzi jednotlivými dlaždicami. Keďže sú veľkoformátové obklady takmer vždy rektifikované, tieto škáry budú široké najviac 2 mm. Vďaka tomu vzniknú homogénne plochy – steny či podlahy, ktoré budú pôsobiť celistvo a jednoliato bez akýchkoľvek rušivých prvkov.

Šedé veľké obkladačky v kúpeľni s dizajnom terazzo s umývadlom a zrkadlom

SKVELÝ PRVÝ DOJEM

Veľkoformátové obklady prinášajú do kúpeľne jedinečný estetický zážitok. Jednotný povrch, ktorý svojím rozmerom vytvárajú, vyvoláva želaný wow efekt a vytvára skutočne jedinečný vzhľad priestoru. Práve veľké obkladačky sú typické pre moderné, štýlové, exkluzívne či luxusné interiéry, ktorým pridávajú elegantný a ničím nerušený výnimočný vzhľad. V kúpeľni tak vytvárajú skvelý prvý dojem.

Biely veľkoformátový obklad imitujúci mramor v béžovej kúpeľni s dvomi umývadlami a zrkadlami

RÝCHLEJŠIA POKLÁDKA

Čím väčší rozmer obkladov, tým menej kusov kachličiek bude potrebných pri pokládke. To znamená, že pokládka bude rýchlejšia. V tomto prípade si dajte záležať na výbere obkladača, ktorý má skúsenosti s lepením veľkoplošných obkladov. Zároveň, pokiaľ pri pokládke použijete veľké obkladačky, bude treba menej rezať, a tým bude vznikať menej odpadu. Vďaka veľkým obkladačkám ušetríte nielen čas, ale aj peniaze.

Oranžový veľkoformátový obklad v kombinácii so sivým veľkoplošným obkladom v kúpeľni

JEDNODUCHÁ ÚDRŽBA

Menší počet škár znamená aj ľahšiu údržbu, a teda menej škár, ktoré je potrebné zdĺhavo čistiť a udržiavať. Nízky počet škár zaručuje menej priestoru na hromadenie nečistôt či vznik plesní. Vďaka tomu predstavujú veľkoformátové obklady hygienickú alternatívu s ľahkou údržbou. Gresové obklady totiž nevyžadujú žiadnu špeciálnu údržbu či komplikovanú starostlivosť ako napr. drevené či kamenné obklady.

Zelený veľkoplošný obklad na stene v retro kúpeľni s vaňou a zlatým radiátorom

Pokiaľ ste už rozhodnutí, že sú veľkoformátové obklady do kúpeľne tou správnou voľbou práve pre vás, je potrebné zvážiť vaše preferencie. Čo sa vám páči viac – štvorce alebo obdĺžniky? Aký rozmer by bol pre vašu kúpeľňu ideálny vzhľadom na jej rozmery? Na tieto otázky si viete jednoducho odpovedať aj sami. Nezabúdajte však aj na ďalšie parametre, ako je povrch či dizajn veľkoplošných obkladov. Veľkoformátové obklady sa vyrábajú v matnom, lesklom alebo leštenom povrchu. Pokiaľ ide o dizajn, na veľkých plochách skvelo vyniknú rôzne imitácie mramoru, ónyxu, travertínu, dizajn terazzo či trendy moderné vzhľady imitujúce kovy. Tak, ktorý vzhľad sa vám páči najviac?

Nedeľa Pondelok Utorok Streda Štvrtok Piatok Sobota Január Február Marec Apríl Máj Jún Júl August September Október November December