Kvetinové obklady do kúpeľne – čo je trendy a čo už je pasé?

person : Patrícia Fides list : Kúpeľňa - inšpirácie : favorite Zobrazenia: 60
Kvetinové obklady do kúpeľne – čo je trendy a čo už je pasé?

Kvetinové obklady do kúpeľne sú absolútnou klasikou. Obľúbené boli odjakživa, no v posledných rokoch sa na scénu vracajú v modernejšom prevedení. Už v minulosti boli kvetinové vzory veľmi populárne. Kedysi sa kreslili na obklady ručne, čo im dodávalo jedinečný charakter, no zároveň prirodzenú nepravidelnosť a menej jednotný vzhľad. Tieto ručne kreslené vzory prinášali do kúpeľní unikátny estetický prvok a originalitu.

Kvetinové motívy majú svoje miesto vo svete dlažieb a obkladov už veľmi dlho, avšak vždy boli prispôsobené aktuálnym trendom. Možno si pamätáte kúpeľne svojich starých rodičov alebo rodičov s vtedy populárnymi kvetinovými vzormi, ktoré však nepôsobili realisticky a autenticky, skôr umelo a niekedy až gýčovo. Navyše sa tieto kvetinové vzory na obkladoch do kúpeľne často spájali s netradičnými a výraznými farbami obkladov ako bola fialová, oranžová či sýto ružová. Dnes by sme tento dizajn nazvali už zastaraným.

Romantická kúpeľňa vďaka kvetinovým motívom

Jemné kvetinové vzory však kúpeľniam vždy dodávali romantický nádych. Tomu je tak aj v roku 2024, kedy sú moderné technológie schopné vyrábať kvetinové obklady do kúpeľne s pôsobivými detailmi a unikátnymi kvetinovými vzormi. Dnes sa však už takéto obklady na steny nemaľujú ručne, využíva sa tzv. digitálna tlač, ktorá garantuje jednotný vzhľad a výnimočný autentický vzhľad. Taktiež sa nepreferujú výrazné farby ako oranžová či fialová, kvetinové motívy vyniknú aj v jemných pastelových farbách či naturálnych farbách, ktoré sú aktuálne trendy.

Kvetinové obklady zažívajú svoj veľký comeback a stávajú sa veľmi obľúbeným dizajnovým trendom. V moderných interiéroch sa kvetinové motívy vyskytujú na veľkých dlaždiciach najčastejšie s rozmerom 60x120 cm, kde rastlinný vzor lepšie vynikne. Práve obklad 60x120 cm je v súčasnosti veľmi obľúbeným aj v kombinácii s dlažbou v rovnakom rozmerovom prevedení. Kvetinové obklady sa kombinujú s jednoduchými dlažbami vo veľmi prirodzených tlmených farbách, najčastejšie v béžových či sivých odtieňoch.

Kvetinové obklady do kúpeľne Mirage Papier MerveillKvetinové obklady do kúpeľne Mirage Papier CorolleKvetinové obklady do kúpeľne Mirage Papier Palm

Kvetinové obklady imitujúce vintage tapety na stenách

Aktuálny dizajn však vôbec nepôsobí ako keby išlo o kachličky, cieľom kvetinových obkladov je vytvoriť akúsi imitáciu tapiet avšak v kombinácii s pevným a odolným gresovým materiálom. Vďaka tomu možno preniesť do interiéru atmosféru tropickej džungle alebo farebnej záhrady na gresových obkladoch, ktoré sú zárukou trvácnosti. Pre prestížnejšie fabriky je typické, že tieto kvetinové obklady vyrábajú v rámci jednej série v rôznych dizajnoch, ktoré na seba nadväzujú, čím zvyšujú autenticitu imitácie tapetových vzorov.

Práve kolekcia Papier z talianskej fabriky Mirage spája rad kvetinových a rastlinných motívov so súčasným pôvabom a skutočným botanickým štýlom. Vďaka tomu vznikajú prekrásne dlaždice v rozmere 60x120 cm, ktoré sú ideálne ako kvetinové obklady do kúpeľne. Dokonalé spojenie prírody a moderného štýlu na kachličkách, ktoré sa snažia imitovať tapetový dizajn, to je talianska séria Papier pochádzajúca z fabriky Mirage.

Kvetinové obklady do kúpeľne Mirage Papier NuagesKvetinové obklady do kúpeľne Mirage Papier SoleilKvetinové obklady do kúpeľne Mirage Papier Camille Rose

Prečo si vybrať kvetinové obklady do kúpeľne?

❁ Kvetinové vzory pridávajú do miestnosti pocit prírody, čo pôsobí veľmi osviežujúco.
❁ Jemné kvetinové vzory na stenách môžu opticky zväčšiť priestor a dodať mu vzdušnosť.
❁ Prítomnosť kvetinových vzorov podporuje relaxáciu, keďže sa príroda spája s pokojom.
❁ Farebné kvetinové vzory môžu interiér oživiť a rozjasniť práve množstvom farieb.
❁ Kvetinové motívy pridávajú do interiéru harmonický vzhľad, pocit útulnosti a domova.
❁ Výrazné kvetinové motívy vytvárajú v miestnosti bod záujmu a priťahujú pozornosť.
❁ Vďaka širokej škále kvetinových obkladov je možné prispôsobiť ich vkusu a preferenciám.
❁ Kvetinové vzory sú osvedčenou klasikou, ktorá sa hodí do rôznych štýlov bývania.

Kvetinové obklady do kúpeľne Prissmacer GardenKvetinové obklady do kúpeľne Prissmacer TropicKvetinové obklady do kúpeľne Mirage Papier Jardin

Kvetinové obklady do kúpeľne sú inšpirované mnohými záhradnými či tropickými kvetmi, pričom každá z nich má iný význam a vyvolávajú rôzne emócie. Ruže sa tradične spájajú s romantikou a harmóniou, tulipány zasa s eleganciou či dokonalosťou. Ľalia je často považovaná za symbol čistoty a nevinnosti, slnečnica za symbol pozitívnej energie. Palma v nás evokuje exotiku a dovolenkovú náladu, orchidea zasa luxus a eleganciu. Výber je v tomto prípade už iba na vás! Tak, ktoré kvetinové obklady do kúpeľne by ste si zvolili do vašej kúpeľne?

Nedeľa Pondelok Utorok Streda Štvrtok Piatok Sobota Január Február Marec Apríl Máj Jún Júl August September Október November December