Lesklá dlažba do chodby a iné triky na optické zväčšenie chodby

person : Patrícia Fides list : Trendy a dizajnové riešenia : favorite Zobrazenia: 216
Lesklá dlažba do chodby a iné triky na optické zväčšenie chodby

Vstupná chodba býva často miestnosťou, ktorá víta návštevníkov a vytvára tak prvý dojem o domácnosti. Preto je dôležité, aby pôsobila príjemným dojmom. Avšak, v mnohých domácnostiach sú chodby veľmi úzke, malé a tmavé priestory, ktoré pôsobia veľmi stiesnene. Našťastie, existuje množstvo trikov, ktoré dokážu predsieň opticky rozšíriť. Lesklá dlažba do chodby, ideálne vo svetlých farbách, predstavuje jedno z najefektívnejších riešení na optické zväčšenie priestoru predsiene. Aké sú však ďalšie možnosti optického zväčšenia vstupnej chodby? Na to sa pozrieme v nasledujúcom článku.

Lesklá dlažba do chodby

Použitie lesklej dlažby je vynikajúcim trikom na optické zväčšenie malej vstupnej chodby. Lesklý povrch dlažby odráža svetlo, čím vytvára dojem väčšieho a svetlejšieho priestoru. Lesklá dlažba funguje v tomto prípade ako zrkadlo, ktoré šíri svetlo po miestnosti, čím sa eliminuje pocit stiesnenosti a tmavých zákutí.

Pre najlepší efekt optického zväčšenia úzkej chodby zvoľte dlažbu v svetlých farbách, ako je biela, svetlosivá alebo béžová, ktoré ešte viac zosilnia odraz svetla a prinesú do priestoru sviežosť a čistotu. Pri výbere podlahových krytín sa vyhýbajte tmavým farbám, ktoré môžu priestor opticky zmenšiť a spôsobiť, že chodba bude pôsobiť stiesnenejšie.

Pri výbere lesklej dlažby do chodby je dôležité zvážiť aj jej veľkosť. Väčšie dlaždice môžu opticky rozšíriť priestor a minimalizovať počet škár, čo prispieva k jednotnému vzhľadu. Hladký, lesklý povrch pôsobí exkluzívne a môže byť krásnym základom pre rôzne štýly interiéru – od minimalistického až po luxusný.

Lesklá dlažba do chodby v bledosivej farbe v škandinávskom štýle

Svetlé farby na podlahách aj nábytku

Použitie svetlých farieb je jedným z najjednoduchších a najefektívnejších trikov na optické zväčšenie malej vstupnej chodby. Svetlé farby, ako sú biela, svetlosivá, béžová alebo jemné pastelové farby, majú schopnosť odrážať svetlo, čím priestor pôsobí jasnejším a väčším dojmom. Tieto farby dokážu rozptýliť svetlo rovnomerne po celej miestnosti, čím sa eliminujú tmavé kúty a vytvára sa ilúzia otvorenosti. Na steny môžete zvoliť bielu alebo veľmi svetlú farbu, biely alebo svetlý nábytok (napr. aj svetlé drevo) nepôsobí ťažkopádne a prispieva k vzdušnému a otvorenému pocitu v miestnosti.

Lesklá dlažba do chodby s bielym nábytkom

Veľké zrkadlá na stenách

Jedným z najlepších trikov, ako opticky zväčšiť úzku či malú vstupnú chodbu, je použitie zrkadiel. Zrkadlá totiž odrážajú svetlo a zároveň vizuálne zväčšujú priestor. Ak umiestnite veľké zrkadlo na jednu zo stien vo vstupnej chodbe, vytvoríte ilúziu, že priestor pokračuje ďalej ako v skutočnosti je. Toto riešenie pridá do vstupnej chodby aj nejaké to presvetlenie navyše, ktoré taktiež vplýva na celkový dojem predsiene. Pri výbere zrkadiel dbajte na správny výber tvaru či rámu, aktuálnym trendom sú nepochybne okrúhle zrkadlá, ktoré nemajú výrazné orámovanie.

Lesklá dlažba do chodby v sivej farbe s veľkým okrúhlym zrkadlom

Dostatočné prirodzené aj umelé svetlo

Zabezpečenie dostatočného osvetlenia je jedným z kľúčových trikov na optické zväčšenie vstupnej chodby, pretože dobre osvetlený priestor pôsobí väčším, vzdušnejším a príjemnejším dojmom. Ak máte možnosť využiť prirodzené svetlo, hor sa do toho! Zvoľte vstupné dvere, ktoré budú čiastočne presklené alebo siahnite po čiastočne presklených dverách v priestore medzi vstupnou chodbou a ďalšou časťou domácnosti. Odstráňte zbytočné prekážky, ktoré by bránili prieniku prirodzeného svetla. Pokiaľ sa musíte spoliehať iba na umelé osvetlenie, skombinujte rôzne typy osvetlenia – stropné svetlá doplňte nástennými alebo menšími stojacimi lampami na skrinke či väčšími stojacimi lampami v rohu predsiene.

Lesklá dlažba do chodby s dostatočným presvetlením

Závesné dekorácie či úložné priestory

Závesné úložné priestory šetria cenný priestor na podlahe v predsieni, pričom navyše vytvárajú dojem väčšej výšky v miestnosti. Závesné poličky umožňujú praktické uloženie rôznych predmetov, ktoré sa v predsieni nachádzajú (kľúče, pošta, drobnosti), pričom otvorené poličky pridávajú pocit priestrannosti. Skvelým riešením sú aj rôzne závesné háčiky či vešiaky. Rôzne závesné dekorácie môžu taktiež prispievať k optickému zväčšeniu vstupnej chodby. Vertikálne pruhy na obrazoch či rôzne macramé dekorácie môžu priestor predĺžiť do výšky.

Lesklá dlažba do chodby v béžovej farbe so závesnými dekoráciami

Minimalistický nábytok

Efektívnym spôsobom, ako opticky zväčšiť menšiu vstupnú chodbu je použitie minimalistického nábytku. Minimalistický nábytok je charakteristický jednoduchými a čistými líniami. Namiesto masívnej skrine siahnite po úzkych nástenných vešiakoch či otvorených policiach, ktoré nezaberajú príliš veľa miesta, ale poskytujú dostatok úložných priestorov. Vyberajte preto nábytok, ktorý je úzky, malý, závesný (príp. na tenkých nožičkách) a ideálne aj otvorený (otvorené police či vešiaky). Takýto nábytok priestor odľahčí a vstupná chodba tak bude pôsobiť priestrannejšie.

Lesklá dlažba do chodby v béžovej farbe s minimalistickým nábytkom

Možností na optické zväčšenie vstupnej chodby je skutočne mnoho, my sme pre vás vybrali iba tie najúčinnejšie, ktoré predsieni ihneď dodajú pocit priestrannosti. Správne zvolené svetlé farby, dôkladne premyslené osvetlenie, využitie zrkadiel či minimalistického nábytku môžu výrazne zmeniť dojem z vašej vstupnej chodby. Lesklá dlažba do chodby je však tým najúčinnejším riešením pre stiesnené predsiene. V kombinácii s väčšími rozmermi (60x60 cm alebo 60x120 cm) a svetlými farbami (biela, bledosivá, béžová) bude možné premeniť vašu chodbu na elegantný a štýlový priestor.

Nedeľa Pondelok Utorok Streda Štvrtok Piatok Sobota Január Február Marec Apríl Máj Jún Júl August September Október November December