Matné, lesklé, leštené alebo protišmykové dlažby? Ako sa v tom vyznať?

person : Patrícia Fides list : Technické vlastnosti dlažieb : favorite Zobrazenia: 128
Matné, lesklé, leštené alebo protišmykové dlažby? Ako sa v tom vyznať?

Voľba povrchu je jedným z kľúčových rozhodnutí pri výbere správnych obkladov a dlažieb. Pokiaľ ste si už vybrali dizajn, ktorý sa hodí do vášho domova – či už ide o drevodekor, imitáciu mramoru či prírodných kameňov, moderné či retro vzhľady dlažieb, je potrebné zvoliť správne povrchové prevedenie. V našej ponuke totiž nájdete práve komplexné série dlažieb a obkladov, ktoré sú k dispozícii v rôznych rozmerových a povrchových prevedeniach. Dokážete si tak vytvoriť v domácnosti kompaktný priestor, kde budú ladiť obklady s dlažbami, vnútorné dlažby s vonkajšími či obklady s dekoratívnymi mozaikami.

Matná dlažba

Dlaždice s matným povrchom sú bez lesku, a teda neodrážajú svetlo, čo vytvára veľmi pokojný a harmonický dojem, eliminuje problémy s osvetlením a zlepšuje vizuálny komfort. Matný povrch je ideálny pre tých, ktorí preferujú jednoduchý a prirodzený vzhľad. Dlaždice s matným povrchom napodobňujú prirodzenosť a autenticitu, čím do priestoru pridávajú teplý a prirodzený charakter. Vďaka tomu krásne vyniknú v domácnostiach či komerčných priestoroch zariadených v minimalistickom, škandinávskom štýle, modernom či retro štýle bývania.

Matný povrch je typický napríklad pre dlažby s imitáciou dreva, dlažby imitujúce betón, ale aj rôzne moderné či retro dlažby. Matná dlažba nájde svoje využitie ako dlažba do kúpeľne, kuchyne, obývačky, chodby či na schody. Matné dlažby navyše vynikajúco skrývajú drobné nečistoty, odtlačky prstov, viditeľné škvrny či škrabance. Práve to z nich robí ideálnu voľbu pre vyššie frekventované priestory či komerčné zariadenia ako napríklad kancelárie, reštaurácie, kaviarne, hotely a iné. Niektoré matné povrchy môžu byť dokonalo hladké, iné môžu byť mierne štruktúrované alebo reliéfne. Práve preto je potrebné sledovať aj tzv. typ povrchu ako jednu z technických charakteristík dlažieb a obkladov.

matna-dlazba-v-kupelni

Protišmyková dlažba

Všetky matné dlažby sú protišmykové, pretože každá matná dlaždica disponuje určitou hodnotou protišmyku – R9, R10 či R11. Pokiaľ hľadáte protišmykové dlaždice do interiéru, bohato vám postačia dlaždice s matným povrchom a hodnotou protišmyku R9 alebo R10. Zvýšený protišmyk R11 sa používa výhradne v exteriéri, ideálne ako dlažba na terasu, balkón, vonkajšie schody či k bazénu. Dlažby so zvýšeným protišmykom R11 predstavujú dlažby so špeciálnou úpravou, ktorá zvyšuje odolnosť voči sklzu. Povrch týchto dlažieb je na dotyk drsný alebo pieskovaný, pretože sú navrhnuté s ohľadom na bezpečnosť najmä počas nepriaznivého počasia.

Protišmyk R9 – v exteriéri používajte na krytých terasách alebo balkónoch, prípadne ako dlažbu do garáže (protišmyk R9 je ideálny aj ako interiérová dlažba)

Protišmyk R10 – v exteriéri používajte na čiastočne krytých terasách alebo balkónoch, prípadne ako dlažbu do garáže či na vonkajšie schody (protišmyk R10 je ideálny aj ako interiérová dlažba)

Protišmyk R11 – používajte na nekrytých terasách alebo balkónoch, prípadne ako dlažbu k bazénu, do garáže či na vonkajšie schody (protišmyk R11 nepoužívajte v interiéri, je to výlučne exteriérová dlažba)

protismykova-dlazba-na-terasu

Leštená dlažba a lesklá dlažba

Lesklý (leštený) povrch dlažieb a obkladov si vie predstaviť asi každý. Ide o dlažby alebo obklady, ktoré disponujú určitým leskom a odrážajú svetlo. Ideálne sú pre tých, ktorí hľadajú skôr moderný nádych alebo určitú dávku luxusu, exkluzivity alebo elegancie. Zároveň, vďaka odrazu svetla priestor opticky zväčšujú a dodávajú mu akúsi sviežosť. Leštené (lesklé) povrchy sa ľahko čistia a udržiavajú a výborne dopĺňajú moderné a sofistikované interiéry. Ideálne sú práve do interiéru, napriek tomu, že sú mnohé vyrobené z gresu, kvôli bezpečnosti lesklé ani leštené dlažby neodporúčame do exteriéru.

Mnoho ľudí (ani profesionálov) stále nepozná rozdiel medzi lesklými a leštenými dlaždicami. Lesklé dlaždice vznikajú tak, že sa na matnú verziu natrie lesklá glazúra. Leštené dlaždice vznikajú tak, že sa z matnej verzie vybrúsi špeciálnymi kotúčmi leštená verzia. Ide, pochopiteľne, o technicky náročnejší proces, preto sú leštené dlaždice drahšie, avšak povrch týchto dlažieb je neporovnateľný s obyčajným lesklým povrchom. Pokiaľ by ste sa na povrch dlaždíc pozreli v správnom lome svetla, videli by ste, že lesklé dlaždice majú tzv. pomarančový povrch, no leštené dlažby majú dokonalo hladký a ničím neporušený povrch, ktorý je priam až zrkadlový. Práve preto sú leštené dlažby drahšie ako bežné dlažby s lesklou glazúrou.

leskla-dlazba-do-obyvacky

Nech sa už rozhodnete pre akýkoľvek druh povrchu, dôležité je, aby vyhovoval vašim preferenciám, životnému štýlu a praktickým potrebám vášho domova. Dúfame, že vám tento článok poskytol užitočné informácie a uľahčil rozhodovanie pri výbere ideálnej dlažby pre váš domov.

Nedeľa Pondelok Utorok Streda Štvrtok Piatok Sobota Január Február Marec Apríl Máj Jún Júl August September Október November December