Mrazuvzdorná dlažba – 5 dôvodov, prečo je ideálna do exteriéru

person : Patrícia Fides list : Technické vlastnosti dlažieb : favorite Zobrazenia: 127
Mrazuvzdorná dlažba – 5 dôvodov, prečo je ideálna do exteriéru

Pri výbere exteriérovej dlažby je kľúčovým faktorom kvalita materiálu, pretože nikto nechce vynakladať dodatočné financie na opravu či následnú výmenu dlaždíc v priebehu rokov. Preto je dôležité vybrať si ten správny materiál do exteriéru hneď na prvý pokus. Mrazuvzdorná dlažba je obľúbeným riešením pre exteriéry, či už ide o terasy, balkóny, vonkajšie schody alebo dlažbu okolo domu či do záhrady. Odolnosť voči extrémnym teplotám, teplotným výkyvom a vplyvom počasia hrá v tomto prípade dôležitú rolu. V tomto článku sa pozrieme na päť hlavných dôvodov, prečo je práve mrazuvzdorná dlažba ideálna do exteriéru.

1️⃣ ODOLNOSŤ VOČI TEPLOTNÝM VÝKYVOM

Mrazuvzdorná dlažba je navrhnutá tak, aby odolávala extrémnym teplotným zmenám – od zimných mrazov až po letné horúčavy. Práve táto vlastnosť ju robí ideálnou voľbou pri výbere vonkajšej dlažby (či už je to, čo hľadáte, mrazuvzdorná dlažba na terasu, balkón alebo schody). Táto odolnosť je typická pre gresové dlažby a znamená, že dlažba dokáže vydržať rapídne zmeny teplôt bez toho, aby sa nejakým spôsobom poškodila, praskla či zdeformovala. Kvalita, farba či vzhľad mrazuvzdorných dlaždíc zostáva aj napriek týmto teplotným výkyvom nezmenený. Gresové dlažby sú počas výrobného procesu dokonca testované na „odolnosť voči teplotným šokom“ podľa svetovej normy EN ISO 10545-9. Vďaka tejto vlastnosti sú gresové dlažby mrazuvzdorné.

Mrazuvzdorná dlažba imitácia dreva na balkóne v zime

2️⃣ ODOLNOSŤ VOČI POVETERNOSTNÝM VPLYVOM

Mrazuvzdorná dlažba je vyrobená s ohľadom na jej schopnosť odolávať rôznym poveternostným vplyvom. Tieto exteriérové dlažby sú navrhnuté tak, aby odolávali dažďu, snehu, vetru, slnečnému žiareniu a ďalším vonkajším faktorom, ktoré by mohli spôsobiť poškodenie povrchu alebo štruktúry dlaždíc. Ich odolnosť voči poveternostným vplyvom je však zárukou toho, že mrazuvzdorná dlažba zostáva pevná, stabilná a jej vzhľad ani farba sa za nepriaznivých poveternostných podmienok nezmenia. To je jedným z dôvodov, prečo sú tieto dlažby ideálne ako mrazuvzdorná dlažba na terasu, balkón alebo schody. Opäť ide o vlastnosť typickú pre gresový materiál, ktorý je počas výrobného procesu testovaný napr. na farebnú stálosť pod vplyvom slnečného žiarenia, odolnosť voči kyselinám, zásadám, chemikáliám bežne používaných v domácnosti či chemikáliám do bazéna podľa svetovej normy EN ISO 10545-13.

Mrazuvzdorná dlažba imitácia betónu na terase v zime

3️⃣ NÍZKA NASIAKAVOSŤ DO 0,5%

Mrazuvzdorná dlažba sa vyznačuje nízkou nasiakavosťou pod hodnotou 0,5%, vďaka čomu má takáto dlažba minimálnu schopnosť absorbovať vodu. Práve táto vlastnosť vplýva na odolnosť voči mrazu, pretože dlaždice, ktoré absorbujú vodu, bývajú znehodnotené neustálym zmrazovaním a rozmrazovaním vplyvom poveternostných podmienok. Tomuto však mrazuvzdorná dlažba vyrobená z gresu dokáže skvelo odolávať práve vďaka nízkej nasiakavosti. Mrazuvzdorné dlaždice majú totiž nasiakavosť menej ako 0,5%. Preto sú gresy vhodné ako mrazuvzdorná dlažba na terasu, balkón alebo schody, keďže sú tieto vonkajšie plochy vystavené vode a vlhkosti. Práve voda či vlhkosť by totiž mohli vytvárať škvrny, povrchové poškodenia či deformácie dlažieb. Mrazuvzdorné dlažby sú však veľmi odolné a zostávajú nezmenené. Aj nasiakavosť vodou je vlastnosť, ktorá je vo výrobnom procese gresových dlaždíc testovaná normou EN ISO 10545-3. Nízka nasiakavosť je zásadná vlastnosť, vďaka ktorej je gresová dlažba mrazuvzdorná.

Mrazuvzdorná dlažba imitácia kameňa na terase v zime

4️⃣ JEDNODUCHÁ ÚDRŽBA

Okrem toho, že je mrazuvzdorná dlažba odolná voči mrazu a poveternostným vplyvom, disponuje aj jednoduchou údržbou, ktorá vyplýva práve z vlastnosti nízkej nasiakavosti. Vďaka tejto vlastnosti totiž dlažba neabsorbuje nielen vodu, ale ani rôzne nečistoty. Pri čistení mrazuvzdorných dlaždíc sú postačujúce bežné čistiace prostriedky, nie sú potrebné žiadne špeciálne postupy údržby alebo čistenia ako napr. pri kamenných či drevených podlahách. Keďže sú mrazuvzdorné obkladačky odolné voči bežným chemikáliám, možno ich čistiť ako iné podlahy v domácnosti. Aj táto vlastnosť jednoduchej údržby a starostlivosti robí práve gres ideálnou voľbou pre exteriéry napr. ako mrazuvzdorná dlažba na terasu, balkón či schody.

Mrazuvzdorná dlažba imitácia dreva na terase v zime

5️⃣ DLHÁ ŽIVOTNOSŤ

Mrazuvzdorná dlažba je navrhnutá tak, aby odolávala teplotným výkyvom a rôznym poveternostným podmienkam, pričom má zároveň veľmi nízku nasiakavosť. Tieto vlastnosti robia z tejto vonkajšej dlažby skutočne odolný materiál, ktorý sa nekazí, nepraská a nepodlieha rôznym deformáciám ani po dlhých rokoch používania. Keďže ide o gres, ktorý sa vyznačuje tvrdosťou, pevnosťou a odolnosťou, nepodlieha ani mechanickému poškodeniu či opotrebovaniu, a teda zachováva si svoj vzhľad počas dlhého obdobia. Ide skutočne o spoľahlivú voľbu pre vonkajšie priestory ako sú terasy, balkóny alebo vonkajšie schody. Mrazuvzdorné dlažby sú tie, na ktoré sa viete v exteriéri spoľahnúť a vďaka tomu vám budú slúžiť bez akýchkoľvek kompromisov dlhé roky.

Mrazuvzdorná dlažba imitácia betónu na balkóne v zime

Pokiaľ je dlažba mrazuvzdorná, je vyrobená pravdepodobne z gresového materiálu. Na druhej strane, akákoľvek dlažba, ktorá je vyrobená z gresu, má mrazuvzdorné vlastnosti. Z uvedených dôvodov je jasné, že gresová alebo mrazuvzdorná dlažba predstavuje vynikajúcu voľbu pre exteriérové priestory. Jej schopnosť odolávať teplotným výkyvom, poveternostným vplyvom, nízka nasiakavosť, jednoduchá údržba a dlhá životnosť robia z tejto dlažby praktické riešenie pre akýkoľvek exteriérový priestor. Preto, ak hľadáte spoľahlivé riešenie pre váš exteriér, mrazuvzdorná dlažba je tou správnou voľbou.

Nedeľa Pondelok Utorok Streda Štvrtok Piatok Sobota Január Február Marec Apríl Máj Jún Júl August September Október November December