7 najobľúbenejších typov dlažieb do obývačky

person : Patrícia Fides list : Trendy a dizajnové riešenia : favorite Zobrazenia: 128
7 najobľúbenejších typov dlažieb do obývačky

Obývačka je miestom, kde sa rodina spoločne stretáva pri filmových večeroch, narodeninových oslavách, posedeniach s priateľmi, spoločenských hrách alebo iba kvôli oddychu po náročnom dni. Je to zároveň miesto, kde čítame knihy, počúvame hudbu, hráme sa s deťmi, rozprávame sa alebo pracujeme. Ide o miestnosť, ktorú využívame každý deň a pomerne veľmi často. Prečo by teda nemala byť naša obývačka zároveň miestom, ktoré je pre nás esteticky príjemné? Na to vplýva množstvo faktorov, vezmime to však pekne od podlahy. Pozrite sa na 7 typov obľúbených dlažieb do obývačky!

➔ LESKLÁ DLAŽBA DO OBÝVAČKY

Výhody: Lesklý povrch dlažieb odráža svetlo, čím krásne rozjasní obývačku a zároveň vytvára ilúziu opticky väčšej a priestrannejšej obývacej miestnosti. Lesklá dlažba do obývačky sa jednoducho čistí a udržiava, pričom zároveň obývačke dodáva elegantný vzhľad. Lesklá dlažba vie skutočne zachytiť krásu prirodzeného svetla a prenášať ju do každej časti obývačky, čím ju oživuje a zjemňuje.

Nevýhody: Lesklý povrch je náchylnejší na prach, odtlačky a šmuhy, čo môže vyžadovať častejšie čistenie. Zároveň sú lesklé dlažby klzkejšie napr. ak sa vám vyleje na zem pohár vody, riziko úrazu je vyššie ako pri matných dlažbách najmä v rodinách s malými deťmi. Lesklá dlažba do obývačky môže tiež vyvolávať nežiadúce odrážanie svetla, ktoré môže byť v niektorých situáciách rušivé.

Lesklá dlažba do obývačky v béžovej farbe

➔ SIVÁ PODLAHA V OBÝVAČKE

Výhody: Sivá dlažba pridáva do obývačky elegantný moderný a autentický vzhľad, pričom je táto farba veľmi nadčasová a univerzálna – ľahko sa kombinuje s inými farbami. Sivá podlaha v obývačke dokáže skryť menej viditeľnú špinu, čo z nej robí praktickú voľbu pre frekventované obývačky. V bledom odtieni dokáže sivá dlažba opticky zväčšiť obývaciu miestnosť a dodať jej dojem vzdušnosti.

Nevýhody: Sivá dlažba môže vytvoriť dojem monotónnosti alebo sterilnosti, ak nie je v obývačke správne kombinovaná s inými farbami alebo textúrami. Sivá podlaha v obývačke môže tak občas vyznieť príliš nudne, chladne alebo neútulne, čo môže viesť k chýbajúcemu pocitu pohodlia. V tmavom odtieni dokáže sivá dlažba zmenšiť priestor obývačky, ktorá bude pôsobiť stiesňujúco.

Sivá podlaha v obývačke

 TMAVÁ PODLAHA V OBÝVAČKE

Výhody: Tmavá dlažba dokáže vytvárať dramatický kontrast s inými prvkami v miestnosti, pričom obývačke dodáva sofistikovaný a elegantný vzhľad. Na tmavých dlažbách nie je špina viditeľná, čo znamená, že tmavá podlaha v obývačke vyzerá čistejšie a vyžaduje menej časté upratovanie. Tmavé dlažby skvelo vynikajú v širších a otvorených priestoroch, kde vytvárajú silný prvý dojem.

Nevýhody: Tmavá dlažba môže opticky zmenšiť priestor a vytvoriť pocit uzavretého prostredia. Zároveň, môže tmavá podlaha v obývačke spôsobiť, že bude miestnosť príliš tmavá, menej svetlá. V kombinácii s ďalšími tmavými prvkami v obývačke môže tmavá dlažba vyvolávať monotónnu, ťažkú až depresívnu atmosféru, ktorá bude negatívne vplývať na nálady a pocity osôb v miestnosti.

Tmavá podlaha v obývačke

➔ DLAŽBA DO OBÝVAČKY S IMITÁCIOU DREVA

Výhody: Dlažba imitujúca drevo dodáva obývačke prírodný a útulný vzhľad, čo vytvára veľmi príjemnú atmosféru. V porovnaní s drevenou podlahou je dlažba imitujúca drevo odolnejšia voči škvrnám, poškriabaniu či poškodeniu a zároveň kombinovateľná s podlahovým kúrením. Dlažba do obývačky s imitáciou dreva je aj menej náročná na údržbu a má skutočne dlhú životnosť.

Nevýhody: Lacná dlažba do obývačky s imitáciou dreva môže pôsobiť umelo a neprirodzene (napr. rozmazaný vzor, neprirodzený vzhľad, netradičný rozmer či nerealistický povrch) v porovnaní so skutočným drevom. Aj keď dizajn dreva pôsobí veľmi útulne, niektorých ľudí môže prevedenie na dlažbách odrádzať práve z dôvodu „chladného“ dojmu v porovnaní so skutočným dreveným povrchom.

Dlažba do obývačky imitácia dreva

➔ BIELA PODLAHA V OBÝVAČKE

Výhody: Biela farba opticky zväčší obývačku, vďaka čomu bude pôsobiť priestrannejšie a vzdušnejšie. Zároveň, biela podlaha v obývačke odráža svetlo, a tým zlepšuje prirodzené osvetlenie tejto miestnosti. Biela dlažba sa ľahko kombinuje s nábytkom či doplnkami, pričom priestoru dodáva čistý vzhľad a harmóniu, ktorá nikdy nevyjde z módy. Biela farba je nadčasová, elegantná a štýlová.

Nevýhody: Biela podlaha v obývačke je náchylnejšia na šmuhy, odtlačky a špinu, čo vyžaduje častejšie upratovanie a dôkladnejšie čistenie. V niektorých prípadoch môže príliš veľa bielej farby pôsobiť chladne, neosobne a sterilne, čo pre obývačky nie je žiadúce. Zároveň, biela dlažba bez nejakého kontrastu v obývačke môže vytvárať veľmi monotónny alebo nudný vzhľad.

Biela podlaha v obývačke

➔ LUXUSNÁ DLAŽBA DO OBÝVAČKY

Výhody: Luxusné dlažby sú vyrobené z kvalitných materiálov, v súlade s ochranou životného prostredia, vďaka čomu je luxusná dlažba do obývačky odolná, pevná a trvácna, navyše, s elegantným a sofistikovaným vzhľadom. Keďže ide o luxus, ktorý si nemôže dovoliť ktokoľvek, vaša obývačka bude pôsobiť jedinečne a celková hodnota vašej nehnuteľnosti použitím luxusných dlažieb iba narastie.

Nevýhody: Luxusná dlažba do obývačky je nákladná záležitosť, ktorá si vyžaduje väčšie finančné prostriedky jednak na kúpu takejto dlažby ale aj na jej pokládku. Luxusnú dlažbu by mal totiž pokladať skutočný odborník, ktorý vie pracovať aj s väčšími rozmermi dlažieb, rektifikovanými hranami a leštenými povrchmi, ktoré sú príznačné práve pre luxusné dlažby.

Luxusná dlažba do obývačky v bielej farbe s imitáciou ónyxu

➔ MODERNÁ DLAŽBA DO OBÝVAČKY

Výhody: Moderné dlažby ponúkajú skutočne širokú škálu dizajnových možností, čo umožňuje podlahu v obývačke prispôsobiť osobným preferenciám. Vďaka týmto dlažbám bude obývačka pôsobiť veľmi súčasne. Moderná dlažba do obývačky sa vyrába z moderných materiálov, ktoré majú mnohé výhody ako odolnosť voči poškodeniu, skvelá tepelná vodivosť, ľahká údržba či dlhá životnosť.

Nevýhody: Moderná dlažba je nákladnejšia ako tradičná dlažba (napr. pri porovnaní rozmerov dlažieb). To, čo je trendy a moderné dnes, nemusí byť štýlové o 5-10 rokov. Trendy sa menia a s tým aj to, čo sa nám aktuálne páči. Je tu teda riziko, že moderná dlažba do obývačky bude po určitom čase pôsobiť zastaralo alebo neaktuálne. Niektorí ľudia sa s moderným dizajnom nedokážu stotožniť.

Moderná dlažba do obývačky v sivej farbe

V tomto článku sme sa pozreli na 7 najčastejšie vyhľadávaných typov dlažieb do obývačky, ktoré si u vás získali obľubu v roku 2024. Či už ide o lesklé dlažby, luxusné, moderné alebo dlažby imitujúce drevo, každý typ má svoje výhody, ale aj nevýhody. Pri výbere vhodnej dlažby do obývačky je však dôležité zosúladiť tento priestor so zvyškom vašej domácnosti. Dúfame, že vám tento článok poskytol užitočný prehľad o rôznych možnostiach a pomohol vám pri výbere tej správnej dlažby do vašej obývačky.

Nedeľa Pondelok Utorok Streda Štvrtok Piatok Sobota Január Február Marec Apríl Máj Jún Júl August September Október November December