Drevo a biela: vytvorte si útulnú obývačku v škandinávskom štýle

person : Patrícia Fides list : Trendy a dizajnové riešenia : favorite Zobrazenia: 77
Drevo a biela: vytvorte si útulnú obývačku v škandinávskom štýle

Škandinávsky štýl bývania je charakteristický svojou jednoduchosťou, minimalizmom, čistotou a prírodným nádychom. Práve škandinávsky štýl vychádza z potreby vytvárať príjemné a útulné domovy, kde sa ľudia cítia pohodlne a pokojne. Dominantou obývačiek v škandinávskom štýle je zdôraznenie prírodných materiálov a svetlých farieb, ktoré spolu vytvárajú sviežu a vzdušnú atmosféru.

Dlažba do obývačky: škandinávsky štýl bývania

Biela dlažba v obývačke: Základná farba škandinávskeho štýlu je biela, ktorá opticky zväčšuje priestor a zároveň zlepšuje odraz prirodzeného svetla. Biela farba pridáva do obývačky v škandinávskom štýle svetlosť a vzdušnosť. Práve preto do týchto interiérov odporúčame biele dlažby v imitácii mramoru, prírodného kameňa či betónu. Pretože ďalším dôležitým aspektom škandinávskeho štýlu je prepojenie s prírodou. Práve prírodné materiály ako mramor či iné prírodné kamene dodávajú interiéru príjemnú a pohodovú atmosféru.

Dlažba imitácia dreva: Drevo je ďalším kľúčovým prvkom obývačky v škandinávskom štýle. Používa sa nielen vo forme nábytku, ale aj na podlahách, stenách a stropoch, čo dodáva interiéru teplo a prírodný dotyk. Pokiaľ sa bielej farby na podlahách obávate, určite siahnite po dlažbe imitujúcej drevo v rôznych farebných odtieňoch – od sivej, cez béžovú až po hnedú farbu. Dlažba so vzorom dreva je ideálnou voľbou pre obývačky zariadené v škandinávskom štýle.

skandinavsky-styl-obyvacka-1

Ako dosiahnuť škandinávsky štýl v obývačke?

Obývačka v škandinávskom štýle by mala v prvom rade obsahovať svetlé farby – biela farba je základnou farbou škandinávskeho štýlu bývania, avšak pastelové a svetlé farby ako sú šedá, béžová, modrá alebo zelená vytvárajú tiež veľmi pokojnú atmosféru. Drevo je ďalším neodmysliteľným prvkom obývačky v škandinávskom štýle, ktoré by nemalo chýbať vo forme nábytku či iných doplnkov a dekorácií. Pozor, pri doplnkoch a nábytku však treba staviť na minimalizmus, o ktorý sa škandinávsky štýl bývania opiera. Nezabúdajte, že menej je niekedy viac. Stavte preto na minimum nábytku a dekorácií v jednoduchých a čistých líniách. Určite si však zadovážte veľkú pohodlnú sedaciu súpravu s jednoduchým dizajnom, ktorú doplňte dreveným konferenčným stolíkom.

skandinavsky-styl-obyvacka-2

Škandinávsky štýl: obývačka v harmónii

Pokiaľ chcete svoju obývačku v škandinávskom štýle skutočne vyšperkovať, zadovážte si na svoju pohovku vankúše s rôznymi textúrami či nejaký bavlnený pléd. Na podlahu umiestnite koberec v naturálnych farbách. Uzavreté skrinky nahraďte otvorenými policami, ktoré vám umožnia vystaviť si obľúbené knihy či dekorácie. Pri dekoráciách sa môžete vyšantiť s geometrickými tvarmi a vzormi, oceľ a mosadz sú tiež v tomto štýle akceptovateľné. Nezabúdajte však na už spomínaný minimalizmus. Keďže obývačka v škandinávskom štýle by mala byť skutočne presvetlená, stavte na otvorené priestory s veľkými oknami pre dostatok prirodzeného svetla, ktoré doplňte dizajnovými svietidlami. Na okná zaveste iba jednoduché závesy a do interiéru si zadovážte rastliny, ktoré obývačke pridajú osviežujúci prvok.

skandinavsky-styl-obyvacka-3

Škandinávsky štýl bývania nie je iba dizajnovým prístupom k interiéru, ale aj životným štýlom, ktorý zdôrazňuje jednoduchosť, pohodlie a prírodný charakter. Obývačka v škandinávskom štýle ponúka svetlý a vzdušný priestor, kde sa spájajú prírodné materiály s moderným dizajnom. Biela farba a drevené prvky tvoria základné piliere tohto štýlu. Dôležité však je, aby bola vaša obývačka v škandinávskom štýle miestom pohody a relaxu – miestom, kde sa budete cítiť ako doma.

Nedeľa Pondelok Utorok Streda Štvrtok Piatok Sobota Január Február Marec Apríl Máj Jún Júl August September Október November December