Rektifikovaná dlažba – čo to znamená a aký má význam?

person : Patrícia Fides list : Technické vlastnosti dlažieb : favorite Zobrazenia: 109
Rektifikovaná dlažba – čo to znamená a aký má význam?

Kaliber obkladov a dlažieb sme rozoberali v predchádzajúcom článku, v ktorom sme tiež spomenuli, že práve rektifikácia dlažby je jedným zo spôsobov, ako minimalizovať rozmerové odchýlky od deklarovaných rozmerov, ktoré výrobcovia uvádzajú v katalógu či na webe. Práve rektifikovaná dlažba alebo rektifikovaný obklad sú tie, ktorých rozmerové odchýlky sú minimálne. Účelom rektifikácie je totiž dosiahnuť, aby mali všetky obkladačky alebo dlaždice jeden pevný rozmer a vysokú presnosť strán.

Čo to znamená, ak je dlažba rektifikovaná?

Rektifikácia dlažby je špeciálna mechanická úprava kachličiek, ktorá zahŕňa obrúsenie hrán obkladov a dlažieb do pravého uhla. Proces rektifikácie nasleduje až po vypálení dlažieb a obkladov, kedy sa z väčšieho rozmeru vybrúsi menší rozmer. Každá hrana obkladov a dlažieb je po tomto záverečnom procese rektifikovaná. Rektifikovaná hrana je taká, ktorá je vybrúsená v pravom 90° uhle. Vďaka rektifikovaným hranám môže byť dlažba uložená s minimálnymi škárami.

Keďže sú hrany takýchto dlaždíc či obkladačiek zrezané v pravom uhle a jednotlivé kachličky majú minimálne rozmerové odlišnosti, môžu sa pokladať skutočne veľmi blízko seba na škáru úzku 1 mm; 1,5 mm alebo 2 mm. Pri nerektifikovaných obkladoch a dlažbách odporúčame škáru hrubú 3 mm. Rektifikovaná hrana garantuje, že niečo ušetríte na škárovačke, keďže menšia škára = menej škárovacej hmoty, avšak hlavným benefitom rektifikovaných obkladov či dlažieb, a ich úzkych škár, je elegantný a prirodzený vzhľad, ktorý pôsobí veľmi kompaktne a celistvo. Výsledkom je teda rektifikovaná podlaha, na ktorej sa jednotlivé dlaždice spájajú do plynulého a jednotného celku, vďaka čomu v priestore vytvárajú dojem precíznosti. To všetko prispieva k estetickejšiemu, čistejšiemu a krajšiemu vzhľadu podláh alebo stien.

Možno ste sa stretli s názorom, že rektifikovanú dlažbu nie je potrebné škárovať, avšak opak je pravdou. Aj rektifikované dlažby alebo rektifikované obklady je potrebné škárovať. Škáry totiž slúžia na vyvažovanie pnutia či tlaku, ku ktorému dochádza na stenách alebo podlahách. Pokiaľ chcete, aby vám obklady a dlažby vydržali čo najdlhšie, škárovanie je aj v tomto prípade nevyhnutné.

Rektifikovaná dlažba v kuchyni v šedej farbe s matným povrchom

Aký má rektifikovaná dlažba význam?

Keďže má rektifikovaná dlažba presné rozmery a hrany, ktoré zvierajú dokonalý pravý uhol, môže sa ukladať s úzkymi škárami (1 mm; 1,5 mm; 2 mm), čo výrazne ovplyvňuje vizuálny efekt obkladov a dlažieb na stenách či podlahách. Vďaka týmto úzkym škáram plochy pôsobia veľmi celistvo, kompaktne, bez rušivých širokých a neestetických škár. Rektifikované hrany garantujú minimálne škáry, navyše, v kombinácii s presnými rozmermi sú tieto škáry v priamej línii, čím vzniká skutočne rovnomerný a symetrický povrch. Rektifikované dlažby či rektifikované obklady vytvárajú vďaka svojim vlastnostiam na podlahách či stenách skutočne estetický a elegantný vzhľad.

Minimálne škáry zaručujú okrem estetického vzhľadu aj jednoduchšiu údržbu. Užšie škáry sú oveľa jednoduchšie na čistenie či dlhodobé udržiavanie, pričom zároveň zaručujú menej priestoru na hromadenie nečistôt či vznik plesní. Táto vlastnosť je obzvlášť cenná v kúpeľniach a kuchyniach, kde je čistota a hygiena prioritou. Navyše, ide o miestnosti so zvýšeným výskytom vody a vlhkosti, čo je skvelý predpoklad pre tvorbu plesní. Zvážte preto použitie rektifikovaných dlažieb alebo obkladov minimálne v týchto miestnostiach.

Ako bonus, rektifikácia dlažby zabezpečuje, že je dlažba jednoduchšia nielen na údržbu a čistenie, ale aj na samotnú pokládku. Presné rozmery a rovné hrany zjednodušujú a zlepšujú celkový proces kladenia kachličiek. Rektifikovaná dlažba alebo rektifikovaný obklad umožňuje presnejšiu, rovnomernejšiu a profesionálnejšiu pokládku, ktorá vedie k lepšie vyzerajúcim stenám či podlahám. Rektifikovaná podlaha bude totiž vždy vyzerať estetickejšie, ako podlaha z nerektifikovaných dlažieb. Navyše, lepenie obkladov a dlažieb je v tomto prípade aj rýchlejšie. Avšak, obkladač by si mal dať pozor na to, že hrany rektifikovaných dlažieb alebo rektifikovaných obkladov sú veľmi náchylné na odštiepenie rohov a vyžadujú si preto opatrné zaobchádzanie.

Rektifikovaná dlažba v kúpeľni v šedej farbe s lešteným povrchom

Výhody rektifikovanej dlažby sú teda zjavné – presné rozmery, rovné hrany a úzke škáry, ktoré nielen zlepšujú vzhľad interiéru, ale aj uľahčujú údržbu a samotnú pokládku. S rastúcim dopytom po kvalitných a moderných riešeniach je jasné, že práve rektifikovaná dlažba alebo rektifikovaný obklad dominujú na trhu, avšak nerektifikované obklady alebo nerektifikované dlažby predstavujú ekonomickejšiu alternatívu rektifikátov.

Nedeľa Pondelok Utorok Streda Štvrtok Piatok Sobota Január Február Marec Apríl Máj Jún Júl August September Október November December