Šarža, tonalita, kaliber – dôležité termíny vo svete dlažieb

person : Patrícia Fides list : Technické vlastnosti dlažieb : favorite Zobrazenia: 215
Šarža, tonalita, kaliber – dôležité termíny vo svete dlažieb

Obklady a dlažby sa vo fabrikách vyrábajú v určitých várkach, ktoré sa označujú výrobnou šaržou. Každá výrobná várka má svoju výrobnú šaržu. To znamená, že dlaždice, ktoré fabrika vyrobila minulý mesiac, nebudú v rovnakej výrobnej šarži ako tie kachličky, ktoré sa vo fabrike vyrobili tento týždeň, napriek tomu, že ide o rovnaký produkt. Súčasťou tejto výrobnej šarže sú informácie o tonalite a kalibri obkladov a dlažieb.

Tonalita dlažby

Tonalita dlažby (obkladu) sa týka farebnosti. Ide o prirodzenú vlastnosť materiálu, ktorú nemožno nijako ovplyvniť. Farebný odtieň je totiž výsledkom výrobných procesov, na ktoré vplývajú mnohé faktory. Tonalita sa teda týka farebného odtieňa obkladu alebo dlažby, ktorý môže byť svetlejší alebo tmavší a taktiež mierne odlišný od vzorky, ktorú ste videli, kým ste si obklad alebo dlažbu objednali. Tonalita býva vždy uvedená na balíku, väčšinou za názvom série a farby.

Tonalita dlažby na balíku obkladov a dlažieb

Ako sme už spomenuli vyššie, každá výrobná várka má svoju výrobnú šaržu, ktorej súčasťou je aj informácia o tonalite napr. YMJ2. Ak sa vo fabrike táto várka vypredá a výrobca vyprodukuje novú várku, označí ju novou tonalitou napr. YMJ3, pretože sa predpokladá určitá (minimálna) farebná odchýlka. Každopádne, pred samotnou pokládkou obkladov a dlažieb si tonalitu na balíkoch prekontrolujte, dlaždice alebo obkladačky vyberte zo škatúľ a rozložte ich po miestnosti tak, aby ste si mohli skontrolovať prípadné farebné odchýlky a určiť spôsob a poradie lepenia jednotlivých obkladačiek alebo dlaždíc. Po nalepení už nie je možné reklamovať prípadné farebné odlišnosti.

Čo z toho vyplýva?

Pri objednávaní obkladov a dlažieb musíte rátať s tým, že po dlhšom časovom období kachličky s rovnakou tonalitou už nebudú k dispozícii. Práve preto odporúčame, aby ste už pri prvom nákupe počítali s určitou rezervou aj do budúcna (prípadná rekonštrukcia alebo neočakávané opravy). Obklady a dlažby, ktoré si kúpite dnes, totiž už možno zajtra nezoženiete v rovnakej tonalite. Netreba zabúdať ani na to, že do jedného priestoru by sa mal ukladať iba obklad alebo dlažba v rovnakej tonalite, aby nebolo vidieť farebné odchýlky medzi rôznymi výrobnými šaržami.

Obklady a dlažby v rôznych farbách na jednej stene v obývačke

Kaliber dlažby

Kaliber dlažby (obkladu) sa týka rozmerov. Ide o prirodzenú vlastnosť materiálu, ktorú nemožno nijako ovplyvniť. Rozmerové odchýlky sú totiž výsledkom výrobných procesov, na ktoré vplývajú mnohé faktory. Práve o akceptovateľných rozmerových odlišnostiach hovorí svetovo uznávaná norma EN ISO 10545-2. Kaliber teda pojednáva o odchýlke v rozmeroch obkladov a dlažieb v porovnaní s deklarovaným rozmerom, ktorý fabrika uvádza napr. vo svojom katalógu či na webe. Kaliber býva vždy uvedený na balíku, väčšinou za tonalitou.

⚬ dĺžka a šírka obkladu a dlažby - tolerovaná rozmerová odchýlka ± 0,6 % (± 2,0 mm)

⚬ hrúbka dlažby a obkladu - tolerovaná rozmerová odchýlka ± 5,0 % (± 0,5 mm)

⚬ lineárnosť obkladačiek a dlaždíc - tolerovaná rozmerová odchýlka ± 0,5% (± 1,5 mm)

⚬ pravouhlosť dlaždíc a obkladačiek - tolerovaná rozmerová odchýlka ± 0,5% (± 2,0 mm)

⚬ vodorovnosť obkladov a dlažieb - tolerovaná rozmerová odchýlka ± 0,5% (± 2,0 mm)

Kaliber dlažby na balíku obkladov a dlažieb

Ako sme už spomenuli vyššie, každá výrobná várka má svoju výrobnú šaržu, ktorej súčasťou je aj informácia o kalibri napr. 44. Ak sa vo fabrike táto várka vypredá a výrobca vyprodukuje novú várku s inou rozmerovou odchýlkou, označí ju novým kalibrom napr. 45. Tieto rozmerové odchýlky sa však pomaličky vytrácajú vďaka rektifikácii dlažieb a rektifikácii obkladov, prípadne vďaka novým technológiám a strojom, ktoré dokážu obklady a dlažby vyrábať ako monokaliber, čo znamená, že rozmery kachličiek sú vždy rovnaké a navyše totožné s deklarovaným rozmerom.

Čo z toho vyplýva? Rozmerové odchýlky sú vo svete obkladov a dlažieb stále prítomné, a práve preto je potrebné s nimi počítať najmä v prípadoch, ak chcete kombinovať v rámci jedného priestoru či jednej plochy rozdielne obklady a dlažby napr. z rôznych sérií či dokonca od iných výrobcov. Pred samotnou pokládkou si kaliber na balíkoch vždy prekontrolujte, dlaždice alebo obkladačky vyberte zo škatúľ a rozložte ich po miestnosti, aby ste si mohli skontrolovať prípadné rozmerové odchýlky. Po nalepení už nie je možné reklamovať prípadné rozmerové odlišnosti.

Pri objednávaní obkladov a dlažieb nezabudnite myslieť aj na to, že tie, ktoré ste si vybrali, môže fabrika po určitom čase prestať vyrábať. Je úplne bežné, že výrobcovia vyradia z produkcie niektoré série, prípadne iba niektoré farby alebo rozmery v rámci série. Práve preto odporúčame, aby ste už pri prvom nákupe počítali s určitou rezervou aj do budúcna (prípadná rekonštrukcia alebo neočakávané opravy). Obklady a dlažby, ktoré si kúpite dnes, totiž už možno zajtra vôbec nezoženiete.

Obklady a dlažby v rôznych rozmeroch na jednej stene v spálni

Výrobnú šaržu (tonalitu a kaliber) obkladov a dlažieb uvádzame na našom e-shope pri každom produkte v tabuľke. Tieto dva hlavné údaje uvádzame cez lomítko, a teda „tonalita / kaliber“. Vďaka tejto informácii viete jednoducho zistiť, či máme skladom dostatok obkladov a dlažieb pre váš priestor (plochu či miestnosť), keďže do jedného priestoru by sa mali pokladať kachličky v rovnakej výrobnej šarži (tonalite a kalibri). V prípade, ak si potrebujete obklad alebo dlažbu doobjednať, napíšte nám do poznámky v objednávke konkrétnu výrobnú šaržu, ktorú nájdete na škatuliach za názvom kachličiek.

Nedeľa Pondelok Utorok Streda Štvrtok Piatok Sobota Január Február Marec Apríl Máj Jún Júl August September Október November December