Gresová dlažba vs. keramická. Čo to je gresová dlažba?

person : Patrícia Fides list : Technické vlastnosti dlažieb : favorite Zobrazenia: 338
Gresová dlažba vs. keramická. Čo to je gresová dlažba?

Pri výbere dlažieb sa určite stretnete s pojmami gresová dlažba alebo keramická dlažba. Ide o dva odlišné materiály, z ktorých sa dlažby vyrábajú, preto sú medzi nimi zásadné rozdiely, ktoré môžu vaše rozhodovanie pri výbere dlažieb výrazne ovplyvniť. V tomto článku preskúmame rozdiely medzi gresovou a keramickou dlažbou, aby ste zistili, ktorá je pre vás tou správnou voľbou.

Keramická dlažba

Keramické dlažby sa vyrábajú z hlinitého piesku, ílu a iných materiálnych surovín. Ich povrch býva potiahnutý glazúrou, ktorá vytvára akúsi ochranu keramiky. Vďaka tejto vrchnej vrstve sa glazovaná dlažba hodí ako keramická dlažba do kúpeľne alebo keramická dlažba do kuchyne. Na druhej strane neglazovaná dlažba je tvorená iba jednou vrstvou, čo znamená, že v priereze takejto dlažby bude vidieť iba jeden materiál. Na druhej strane glazovaná keramická dlažba bude mať v priereze keramiku a na jej povrchu glazúru.

Keramická dlažba sa v súčasnosti využíva najmä v interiéri, vzhľadom na existenciu moderného gresu. Hodí sa však do akéhokoľvek vnútorného priestoru. Najčastejšie sa využíva ako dlažba do chodby, kúpeľne, kuchyne či ako dlažba na schody.

Pokiaľ ide o technické vlastnosti keramických dlažieb, vynikajú svojou odolnosťou, jednoduchou údržbou a dlhou životnosťou. Keramická dlažba je vhodná do interiéru aj v kombinácii s podlahovým kúrením. V porovnaní s gresom má však keramická dlažba menšiu hrúbku, nižšiu kvalitu, no zároveň nižšiu cenu.

Bežné keramické dlaždice do exteriéru neodporúčame, pretože majú vyššiu nasiakavosť a nie sú odolné voči mrazom, preto začne časom keramická dlažba v exteriéri praskať, prípadne keramický obklad môže začať odpadávať od steny. Na trhu sa stretnete aj s mrazuvzdornými keramickými dlažbami, ktoré sú vhodné do exteriéru napr. ako keramická dlažba na terasu, avšak gres je materiál, na ktorý sa viete vo vonkajších priestoroch spoľahnúť na 100%.

V oblasti interiérového dizajnu sa aktuálne skôr stretneme so stále populárnymi keramickými obkladmi. Keramický obklad sa v súčasnosti používa ako populárna voľba pre kúpeľne alebo kuchyne vzhľadom na nižšiu cenu v porovnaní s gresovým materiálom. Gres je síce kvalitnejší, avšak ako interiérový obklad do kúpeľne či kuchyne je keramika maximálne postačujúca. Keramické obklady vhodné do interiéru sa využívajú najmä ako obklady do kúpeľne, kuchyne či ako keramické obklady na krby. Pokiaľ ide o mrazuvzdorné keramické obklady, ktoré sú vhodné do exteriéru, najobľúbenejší je nepochybne keramický obklad na fasádu.

Keramická dlažba s imitáciou béžového kameňa v kuchyni

Gresová dlažba

Dlažba gres vzniká z rozdrveného kameňa, ktorý sa formuje, lisuje a následne dvakrát vypaľuje pri vysokých teplotách. Na výrobu gresových dlažieb sa teda používajú iné suroviny ako na výrobu klasických keramických. Vďaka tomu možno gres definovať ako veľmi pevný, tvrdý a odolný materiál. Ide skutočne o špičkovú kvalitu, vďaka ktorej sú gresové dlažby odolné voči opotrebeniu, oteru, poškriabaniu či inému mechanickému poškodeniu. Gres teda zvládne aj frekventované priestory s intenzívnym zaťažením. Táto vysoká oteruvzdornosť zaručuje nepoškodenosť povrchu gresových dlažieb počas dlhého obdobia.

Gresová dlažba sa vyznačuje svojou nízkou nasiakavosťou pod 0,5%, vďaka čomu perfektne odolávala vode alebo vlhkosti. S absorpciou vody priamo súvisí mrazuvzdornosť. Pokiaľ dlažba nedokáže vstrebávať vodu, je imúnna voči mrazom, pretože práve voda v dlažbách spôsobuje ich poškodenia alebo deformácie neustálym zmrazovaním a rozmrazovaním.

Ak je teda dlažba vyrobená z gresu, je to vždy mrazuvzdorná dlažba. Zároveň, tieto mrazuvzdorné dlažby sú odolné aj voči teplotným výkyvom. Gresové dlažby sú totiž počas výrobného procesu testované na tepelné šoky, ktorým dokážu skvelo odolávať. V neposlednom rade sa gres vyznačuje skvelou tepelnou vodivosťou, čo robí z gresových dlažieb ideálnu kombináciu pre podlahové kúrenie.

Vďaka týmto skvelým technickým vlastnostiam možno povedať že charakteristická pre gresovú dlažbu je hlavne trvácnosť. Všetky vlastnosti ako odolnosť voči mechanickému poškodeniu, imúnnosť voči mrazom či nízka nasiakavosť, robia z gresu materiál, ktorý dokáže svojim majiteľom slúžiť dlhé roky bez akýchkoľvek kompromisov. Gresová dlažba je vďaka svojim vlastnostiam vhodná nielen do interiéru ako napríklad dlažba do kúpeľne, kuchyne, obývačky, chodby či na schody, ale aj do exteriéru ako dlažba na terasu, balkón, vonkajšie schody, do garáže či k bazénu.

Pokiaľ ide o údržbu dlažieb vyrobených z gresu, takáto dlažba nepotrebuje špeciálne prostriedky na čistenie ani špeciálne postupy na udržiavanie jej vzhľadu. Postačujúce je bežné upratovanie ako umývanie s handrou alebo čistenie s mopom a vaša podlaha bude vyzerať stále ako nová. Gresové dlažby sú zároveň odolné voči bežným čistiacim prostriedkom a chemikáliám. Ľahko udržiavateľná a odolná gresová dlažba zabezpečí, že váš priestor bude vždy v optimálnom stave.

Gresová dlažba s imitáciou béžového kameňa na terase

Či už ide o keramické dlažby alebo gresové dlažby, diverzita v oblasti dizajnu je aktuálne skutočne vysoká. Dlažby dokážu totiž dokonalo napodobňovať prírodné materiály, a tak vznikajú napr. keramické alebo gresové dlažby s imitáciou dreva, mramoru, ónyxu, travertínu, iných prírodných kameňov či dokonca imitácie betónu alebo rôznych kovov.

Dizajnom to však nekončí, dlažby sa vyrábajú v rôznych rozmeroch a rozličných povrchových prevedeniach. Medzi tie najobľúbenejšie patria dlažby 60x60 cm alebo dlažby 60x120 cm, pri dlažbách imitujúcich drevo ide o rozmer 20x120 cm. Do popredia sa však stále dostávajú veľkoformátové dlažby, ktoré ponúkajú veľa výhod. Pokiaľ ide o povrch dlažieb, matné, protišmykové, lesklé alebo leštené dlažby sú aktuálne tými najpopulárnejšími.

Nedeľa Pondelok Utorok Streda Štvrtok Piatok Sobota Január Február Marec Apríl Máj Jún Júl August September Október November December